B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Si upate pomisliti, kdaj ste nazadnje menjali tretji brisalec?

Si upate pomisliti, kdaj ste nazadnje menjali tretji brisalec?

Skoraj vsak lastnik avta naredi pri brisalcih kakšno napako. Kako podaljšati življenjsko dobo brisalcev na avtu in kaj paziti pri menjavi brisalcev.

Ob zaključku zime je najbolj primeren čas za menjavo brisalcev v letu. Zima z jutranjim drsanjem prek zamrznjenih stekel, sol, groba umazanija in nenazadnje ozon so gotovo pustili posledice na gumenem delu v obliki poškodb in slabše prožnosti. Takšni brisalci bodo slabo odstranjevali vodo v pomladanskem nalivu, za seboj bodo puščali vodne sledi in krnili pogled. To je znak, da je menjava nujna. Brisalci so potrošni material, ki pa je zelo pomemben za varno vožnjo.

Ob nakupu brisalcev morate biti pozorni na model in letnik vozila, veliko avtov ima namreč različno dolžino leve in desne metlice. Ni potrebe po nabavi originalnih tovarniških nadomestnih brisalcev, saj so praviloma občutno dražji in nič bolj učinkoviti od kakovostnih izdelkov uveljavljenih proizvajalcev rezervnih avtomobilskih delov.

V grobem se brisalci delijo na tiste s trdim lokom in tiste z mehkejšim. Prednost prvih je, da se morda bolje obnesejo v snegu, vseeno pa so jih v zadnjih letih že dodobra spodrinili brisalci z mehkim lokom, saj so zaradi boljšega oprijema stekla doslednejši pri odstranjevanju meteorne vode in zato bolj priporočljivi. Brisalce je treba kupiti pri trgovcu z veliko prometa, tako da ne ležijo predolgo časa v skladišču. Čas namreč nezadržno vpliva na mehkobo gumenega dela.

Montaža brisalcev je enostavna, praviloma so v kompletu tudi različni adapterji, če je en tip brisalcev namenjen za veliko različnih modelov avtov. Ko menjate brisalce, zavarujte steklo, ker lahko kovinska roka na vzmeti hitri udari ob steklo in ga poškoduje. Zato izpostavljen del stekla zavarujte z brisačo ali čim podobnim. Da preprečite ugibanja, kam in kako sodi katera metlica, uporabite trik in staro metlico snemite ter jo v isti poziciji položite poleg, nato pa namestite ustrezno novo. Dobro preverite, ali ste jo dobro zataknili za nosilec brisalca.

Najpogostejša napaka vseh lastnikov avtov je, da zanemarjajo zadnji brisalec, ki ga ima velika večina vozil, a se nanj spomnijo šele, ko mu že razpada guma. Tudi zadnji brisalec je namreč med vožnjo bistven za čist in varen pogled iz avta, zato ga menjajte hkrati s prednjimi ali vsaj na vsaki dve menjavi.

Med letom redno odstranjujte insekte in drugo umazanijo iz stekla. Še posebej škodljiva je lahko smola, saj se guma brisalca ob njej trga. Če opazite, da brisalci puščajo za seboj umazano sled, temeljito umijte vetrobransko steklo s sredstvom za čiščenje stekla. Nikar pa z istim sredstvom ne čistite brisalcev, opozarjajo strokovnjaki. Metlica brisalca je namreč pogosto prevlečena s tanko plastjo grafita, da lahko lažje teče po steklu, sredstvo za čiščenje pa to plast poškoduje. Če menite, da so brisalci zelo umazani, narahlo potegnite prek njih z mehko vlažno krpo.

Lahko, da je za vodno sled kriva poškodba na steklu, ob kateri se guma brisalca natrga. Potrebna je sanacija stekla pri strokovnih izvajalcih in nakup novih brisalcev.

V ponudbi imamo najkvalitetnejše metlice, katere se vgrajujejo tudi v prvo vgradnjo. Izbirate lahko med znamkami kot so Bosch, Valeo, Champion ter ostalimi. Za pravilen izbor in pomoč ob nakupu smo vam v poslovnicah GMT in ADEL po vsej Sloveniji. Za več informacij vam je na voljo tudi klicni center GMT – 080 12 12.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna