B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Inovatorke, zaradi katerih nas vidijo in smo vidni

Inovatorke, zaradi katerih nas vidijo in smo vidni

Zasluge žensk so velikokrat spregledane in to velja tudi v svetu avtomobilizma. Zato je prav, da izpostavimo izume, ki so nastali pod rokami nežnejšega spola, saj so v sodobne avtomobilizmu nepogrešljivi!

Zelo pomembno vlogo je imela ženska že ob samem začetku avtomobilizma, saj je poskrbela za promocijo čisto prvega avtomobila z notranjim zgorevanjem. Bertha Benz je prva prevozila daljšo razdaljo s prvim mercedesom in se s tem za vedno zapisala v avtomobilsko zgodovino. Več kot podporo v poslu pa so nudile inovatorke, med katerimi je zagotovo izstopala hollywoodska igralka Florence Lawrence. Leta 1913 je kupila svoj prvi avtomobil in nanj namestila posebne vzvode za signaliziranje spremembe smeri vožnje (smernike). Poskrbela je tudi za opozarjanje ob zaviranju, saj je na zadnji del avtomobila namestila skriti stop znak, ta pa se je prikazal le med zaviranjem. Na žalost je pozabila, da je treba tovrstne izume patentirati.

Druga, nič manj pomembna ženska izumiteljica pa je bila Mary Anderson, katere zimska vožnja po ulicah New Yorka leta 1902 je bila zaradi snežnega meteža skorajda nemogoča. Takrat se ji je porodila ideja za brisalce vetrobranskega stekla, svoj izum pa je tudi patentirala. Žal proizvajalci v njeno pogruntavščino niso verjeli vse do leta 1920, ko je patent potekel in so lahko brisalce izdelali brez plačila. Kot prvi je serijsko vgrajene brisalce ponudil Cadillac.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna