B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kako učinkovito izkoristite potencial hibrida

Kako učinkovito izkoristite potencial hibrida

Vse več ljudi se odloča za nakup hibridnega avtomobila. Pa ga znajo pravilno uporabljati ali je poraba goriva, kljub sodobni tehniki, še vedno prevelika? Tu je nekaj preprostih receptov za izboljšanje njihove ekonomičnosti.

1. Poskusite čim večkrat voziti izključno na elektriko

Večina sodobnih hibridnih avtomobilov ima možnost vožnje izključno na električni pogon. Tega lahko voznik največkrat izbere sam (program EV), čisto pri vseh pa velja, da avtomobil vozi samo na elektriko vselej, ko so za to izpolnjeni pogoji. Voznik lahko k čim pogostejši vožnji na elektriko prispeva z nežnim, a konstantnim pritiskanjem na plin.

2. Izkoristite vgrajeno videoigrico

Grafični prikaz delovanja pogona ni le zanimiv trik, ki je včasih videti kot igrica na pametnemu telefonu, ampak je med vožnjo tudi v veliko pomoč. Tam je namreč lepo razvidno, kdaj avtomobil vozi na elektriko in kdaj le z motorjem z notranjim zgorevanjem. S prilagoditvijo načina vožnje mu lahko še nekoliko pomagamo. Vsekakor koristi, če je izbran najbolj ekološki način vožnje (pri Toyoti mu pravijo ECO), saj je ta že v osnovi nastavljen tako, da zmanjšuje porabo energije.

3. Regeneracija elektrike je vaš zaveznik

Rezervoar goriva tudi hibridih zadostuje za veliko prevoženih kilometrov, medtem ko so baterije praviloma manj zmogljive in avtomobil lahko poganjajo le nekaj kilometrov. Ključno je torej čim bolj učinkovito gospodarjenje z elektriko. Regeneracija elektrike je najbolj učinkovita, če zavirate z zmernim pritiskom na stopalko in to počnete čim dalj časa.

4. Naj brezstopenjski menjalnik dela za vas

Večina hibridov na cesti ima vgrajen brezstopenjski menjalnik (CVT), ki ob nepravilni uporabi lahko močno poveča porabo in obenem zakrivi glasno tuljenje motorja. Največji krivec za to je zmerno pospeševanje pri nižji hitrosti, ko želimo doseči hitrost izven možnosti vožnje izključno na elektriko. To naj bo nekoliko odločnejše, da avtomobil čim prej doseže želeno hitrost in lahko deluje pri ugodnejših vrtljajih motorja. Dlje kot traja pridobivanje hitrosti, večji je napor in s tem poraba goriva.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna