B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Sistemi, ki naj jih ima vaš novi avtomobil

Sistemi, ki naj jih ima vaš novi avtomobil

Današnji novi avtomobili morajo imeti obvezno sistem ABS, ESP, tudi sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Najavljeno je, da bomo morali imeti novi avtomobili kmalu serijsko vgrajene tudi nekatere sisteme za aktivno pomoč vozniku. V članku predstavljamo, na katere tehnologije je vredno pomisliti ko kupujemo nov avtomobil in ki dokazano rešujejo življenja v prometu po vsem svetu.

Prilagodljiv tempomat Adaptive Cruise Control (ACC) je danes postal nenadomestljiv del vsakega boljšega avtomobila. Deluje tako, da s pomočjo radarja, po navadi je nameščen v maski vozila spredaj, odčitava oddaljenost do avtomobila, ki vozi spredaj. Pri tem stalno vzdržuje primerno hitrost in varnostno razdaljo. Najmodernejši avtomobili imajo tudi funkcijo start-stop, kar pomeni, da se je avtomobil zmožen sam zaustaviti in tudi ponovno speljati, kar je dober pripomoček za vožnjo v kolonah.

Prilagodljivi prednji žarometi To so žarometi, ki spremljajo cesto. Z vsakim obratom volana se premaknejo tudi žarometi. To pripomore k boljši vidljivosti, večji varnosti ponoči, hkrati pa voznika manj utrujajo. Posebej uporabni so na ovinkastih cestah, ko osvetljujejo tudi področje okoli ceste. Moderni žarometi samodejno prilagajajo in zasenčijo vozila, ki prihajajo nasproti, kljub temu, da vedno svetijo z najmočnejšim in najdaljšim snopom svetlobe.

Vzvratna kamera Eno od revolucionarnih pomagal, ki lajša vsakodnevno vožnjo. Tako kot za samodejni menjalnik, tudi za kamero za vzvratno vožnjo velja, da, ko jo enkrat preizkusiš, ne moreš več brez nje. Ponekod po svetu že razmišljajo o zakonski uvedbi tovrstnih kamer v vozila. V ZDA na primer na leto umre več kot 200 otrok, ker jih povozijo pri vzvratni vožnji. Moderni sistemi združujejo delovanje štirih kamer, ki omogočajo na zaslonu v avtomobilu pogled na vso okolico vozila - 360-stopinjski pogled. V kombinaciji z zvočnimi senzorji se lahko izognemo še najbolj skriti prepreki okoli vozila. Podatki zavarovalnic kažejo, da se največ škodnih primerov zgodi prav na parkiriščih in kamere jih dokazano preprečujejo.

Nadzor mrtvega kota Senzorji na zadku avtomobila opozarjajo voznika, da se s strani približuje ali nahaja drugo vozilo, voznik pa sam tega ne more opaziti, ker je vozilo v mrtvem kotu. Nekateri proizvajalci avtomobilov uporabljajo osvetlitev v vzvratnih ogledalih, spet drugi na vozila v bližini opozarjajo z zvočnimi opozorili. V vsakem primeru je to zelo uporabna funkcija, ki je vsaj enkrat "rešila" večino voznikov.

Sistem za preprečevanje čelnega trka in samodejno zaviranje Oba sistema temeljita na kameri ali radarju, ki zaznavata vsako nenavadno dogajanje pred avtomobilom in se odzoveta, če tega voznik sam ni sposoben narediti. Posebej učinkoviti so ti sistemi pri preprečevanju trka od zadaj in pri verižnih trčenjih. V takem primeru avtomobil zazna nevarnost in najprej opozori voznika, da se odzove. Če tega voznik ne stori, to pravočasno stori sistem sam - zavira s polno močjo. Sistem je sposoben vozilo ustaviti do določene hitrosti, pri večjih hitrostih pa zavira in s tem zmanjša hitrost in posledice trka. Moderni sistemi prepoznajo tudi kolesarje in pešce.

Sistem za opozorilo na nenamerno zapuščanje voznega pasu Na videz neuporabna funkcija je še kako uporabna. Kar 10 odstotkov vseh nesreč je povzročenih, ko vozilo zapelje na nasprotni vozni pas, kjer lahko čelno trči v vozilo, ki pripelje nasproti. Velikokrat se v najbolj tragičnih čelnih trkih zgodi, da voznik izgubi zavest za vozilom in tako zapelje na nasprotni vozni pas. Sistem s pomočjo kamere zaznava črtne oznake ob cesti ali rob vozišča in z zvočnim signalom, lahko tudi s tresenjem volana ali varnostnega pasu, voznika opozori, da je z vozilom brez vklopljenega smernega kazalca zapeljal na črto ali na drugi vozni pas. Če tega ne stori, znajo boljši sistemi poseči v krmiljenje in sami zavrteti volan ter vozilo obdržati na voznem pasu.

Sistemi

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna