B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Pet najpogostejših okvar na avtomobilih

Pet najpogostejših okvar na avtomobilih

Kaj lahko lastnik avtomobila največkrat pričakuje, da bo šlo narobe pri novejšem avtu?

Pri britanskem specializiranem portalu Which? so na podlagi napak pri 36.200 avtomobilih, starih do osem let, izluščili pet najpogostejših težav.

1. Klimatizacija. Okoli pet odstotkov mlajših in malo manj mlajših avtomobilov ima težave s klimatsko napravo, ki ne deluje tako, kot bi morala. Velikokrat je razlog v preredkem servisiranju.

2. Nedelujoča svetila. Tip svetilk, ki ga uporablja neki avto, zelo vpliva na življenjsko dobo. LED svetila imajo povprečno dobo delovanja med 25 in 50 tisoč urami, ksenonke zdržijo okoli 2.000 ur, klasične halogenske žarnice pa nekje od 450 do 1.000 ur. Še posebej pri slednjem tipu svetil so pri različnih modelih avtov zaradi vplivov električne napeljave opazne velike razlike v delovanju. Nedelujoča ali nepravilna osvetlitev prizadene okoli 4,7 odstotka vozil.

3. Akumulator. Tudi zelo pogost razlog za težave. Kratke razdalje, ki ne dovoljujejo regeneracije, mrzlo ali zelo vroče vreme, izraba ... Okoli polovica vseh nedelujočih akumulatorjev pa odpove zaradi napak lastnikov, ko recimo pustijo prižgane luči na ugaslem avtu. Dober in pravilno vzdrževan akumulator lahko zdrži tudi več kot pet let, medtem ko lahko do odpovedi pri slabših pride že po dveh ali treh letih.

4. Električna stekla in druga napeljava. Pregorela varovalka je najpogostejši razlog, da pogon za stekla, vzvratna ogledala ali strešno okno odpove. O težavah je poročalo več kot štiri odstotke lastnikov, zajetih v raziskavo. Velikokrat pa je razlog tudi umazanija ali vlaga, ki zaideta v mehanizme.

5. Podvozje. Sestavni deli se čez leta neizogibno izrabijo, a pri mlajših avtomobilih (okoli štirje odstotki) so težave največkrat povezane z udarnimi jamami ali neprevidno vožnjo prek robnikov, čemur se je mogoče v veliki meri izogniti. Poleg pozornosti je najboljša preventiva pred poškodbami dovolj napolnjena pnevmatika.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna