B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Vaš naslednji avto bo moral imeti kup serijskih novosti

Vaš naslednji avto bo moral imeti kup serijskih novosti

Prihaja največja sprememba po obvezni vgradni varnostnih pasov.

Evropska komisija je znotraj vizije trojne ničle - nič smrtnih žrtev, nič onesnaževanja, nič zastojev, predstavila ukrepe, s katerimi bi po vsej Evropi bistveno popravili črno statistiko prometnih nesreč. Ukrepi se nanašajo tako na infrastrukturo, torej ceste, ki naj bi bile v prihodnje bolj prijazne do voznikov, kot na različne kategorije vozil, ki bodo morale imeti bistveno več serijskih asistenčnih sistemov. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da kar 90 odstotkov vseh nesreč povzroči človeška napaka, zato je pomembno, da bodo prihodnji avtomobili, kombiji in tovornjaki znali napake preprečevati ali pa vsaj močno omiliti posledice.

Samo avtomobili in kombiji bodo dobili kar 11 serijskih naprednih varnostnih pripomočkov. V prvi fazi, ki naj bi stopila v veljavo v prihodnjih treh letih, bodo morali vsi novi avtomobili dobiti serijski sistem samodejnega zaviranja v sili (AEB), sistem proti nenamernemu prehajanju voznega pasu, vzvratno kamero in sistem za prepoznavo utrujenosti. Predvidena je tudi vgradnja inteligentnega pripomočka za vzdrževanje hitrosti (ISA), znotraj katerega komisija predvideva poseben pedal za plin, ki bi ob prekoračitvi hitrosti vibriral, ter samodejno prepoznavanje in prilagajanje hitrosti trenutno veljavni omejitvi. Daljnosežni ukrepi pa obsegajo novosti pri bolj varnih materialih in uporabi snemanja podatkov o nesrečah - nekakšnih črnih skrinjicah.

Precejšnjih novosti bodo v drugi fazi ukrepov deležni tovornjaki in avtobusi, ki bodo očitno dobili nov dizajn v korist boljši preglednosti za preprečevanje stika s šibkimi udeleženci v prometu.

Strošek vseh teh sistemov na končno ceno vozil bo po predvidevanjih evropske komisarke za transport Violete Bulc minimalen zaradi vpliva velikoserijske proizvodnje in zmanjšanju drugih stroškov.

Zaradi bolj varnih vozil in cest naj bi vsako leto ohranili 10.500 življenj in preprečili okoli 60 tisoč težkih poškodb.

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna