B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Deli vozila, ki so pozimi najbolj trpeli

Deli vozila, ki so pozimi najbolj trpeli

Pomlad je tu in zdaj je pravi čas, da pripravite avto na toplejše dni. Strokovnjaki opozarjajo, da ni dovolj zgolj to, da avtomobil preobujete v letne pnevmatike in ga operete. Tudi sami lahko za vozilo storite marsikaj več.

Ker zima ne vpliva na vozilo samo s soljo in kamenjem, ampak tudi s povečano koncentracijo smoga, je poleg pranja zunanjosti in podvozja vozila priporočen tudi pregled kabinskega filtra in brisalcev vetrobranskega stekla. Sami pa lahko vozilo operete in optično preverite poškodovanost laka in metlic brisalcev.

Poleg brisalcev, laka karoserije, pnevmatik in platišč pa pri GMT priporočamo tudi pregled delovanja klimatske naprave, filtra kabine, zavor in delov podvozja ter nivoja vseh tekočin vozila.

Pomlad je namreč čas, ko se na vozilu, tako na karoseriji kot ostalih sestavnih delih, pokažejo posledice soli, peska in ledu. Najpogosteje v obliki korozije.

Brezskrbni ne smete biti niti tisti vozniki, ki imate svoj avtomobil pozimi večino časa parkiran na suhem v garaži. Primož Rožnik, vodja tehničnih izobraževanj v skupini GMT, pravi, da je za vozilo pozimi najbolj priporočena neogrevana garaža z dobrim kroženjem zraka. Vozilo, ki po vožnji ni bilo očiščeno soli, v topli garaži namreč bolj trpi kot zunaj na mrzlem, saj pod približno -5 stopinj Celzija sol nima korozijskega učinka.

Posebno pozornost namenite klimatskemu sistemu. Ob pomanjkanju plina klima v toplih dneh ne hladi na želeno temperaturo oziroma sploh ne deluje. Poleg tega se pri nekaterih vozilih v klimatskem sistemu ob pomanjkanju plina sliši tudi sikajoč zvok. Stanje filtrov naj po pregledu oceni strokovnjak in ne denarnica – ta lahko namreč zaradi posledic nemenjave filtrov kasneje bolj trpi.

Rožnik za konec dodaja še dragocen nasvet: »Po zamenjavi naj lastniki pnevmatike in platišča, če jih hranijo doma, pred shranjevanjem temeljito očistijo in osušijo ter nato shranijo na temno, hladno in suho mesto.«

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna