B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Kaj storiti, ko vas v avtu srbi nos

Kaj storiti, ko vas v avtu srbi nos

Pomlad za številne Slovence poleg cvetoče pokrajine prinese tudi enega vrhuncev sezonskih alergij, ki jih spremljajo nahod, srbečica in pekoče oči.

Kihanje in težave z očmi pa so lahko med vožnjo tudi nevarne. Pri kihanju nekaj časa človek zapre oči in tako vozi povsem na slepo, v takšnem stanju pa pri večjih hitrostih prevozi več deset metrov. Prav potniška kabina je pravo skladišče alergenih delcev, saj avto med vožnjo zaradi delovanja klimatizacije deluje kot velikanski sesalec zunanjega zraka in vsega, kar vsebuje, vključno z bakterijami in cvetnim prahom.

Zato je bistveno poskrbeti, da je v notranjosti vozil kar najčistejši zrak. Kako? Pomlad je najboljši čas za pregled in čiščenje klimatskih naprav in napeljav. Pozimi se namreč zaradi vlage in redkejše uporabe klimatske naprave v notranjosti nabere veliko umazanije ter razmnožijo mikroorganizmi. Nekateri proizvajalci avtomobilov, predvsem premijske znamke, posvečajo prečiščevanju zraka veliko pozornosti, druge manj. Ne glede na tip avta pa je pomembno redno vzdrževanje filtrov ventilacije, ki so eno glavnih orožij proti alergenim delcem.

Filter klimatske naprave je priporočljivo zamenjati enkrat na leto oziroma po prevoženih 15 tisoč kilometrih. Protialergijski filtri so dveh vrst, osnovnejše sestavlja le ena plast gostega filtrirnega materiala, medtem ko je pri bolj zmogljivih dodana še aktivna plast oglja, ki nase precej bolj učinkovito veže prašne delce in mikroorganizme. Takšni filtri so malenkost dražji, a zaradi čistejšega zraka več kot upravičijo nakup. Strokovnjaki v naših trgovinah GMT in Adel vam bodo gotovo znali svetovati.

Poleg redne menjave filtrov se je mogoče proti draženju cvetnega prahu boriti tudi na vsakodnevni ravni. Alergenom čim bolj ovirajte pot v notranjost avta, zato v primeru visokih koncentracij ne zračite avta in vozite z zaprtimi stekli, ob tem pa čim manj uporabljajte klimatsko napravo. Če je njena uporaba nujna, vsaj zaprite dovod zunanjemu zraku in uporabljajte le recirkulacijo. Odvečna oblačila pa odlagajte v prtljažnik.

Poleg teh ukrepov je zelo priporočljivo tudi redno čiščenje notranjosti z zmogljivim sesalcem in čiščenje stekel z notranje strani. Pozor, če uporabljate zdravila proti alergiji - nekatera lahko povzročajo zaspanost!

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna