B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Čas je za menjavo zimskih pnevmatik z letnimi, kaj morate nujno vedeti?

Čas je za menjavo zimskih pnevmatik z letnimi, kaj morate nujno vedeti?

Kdaj in zakaj?

Ko temperature tudi ponoči ne padejo več pod ničlo, prek dneva pa presegajo 10 stopinj Celzija, je čas za menjavo gum na vozilih. Letne pnevmatike so zaradi drugačne zmesi gume v primerjavi z zimskimi pri višjih temperaturah asfalta veliko bolj učinkovite, zato se avto hitreje in prej ustavi, v zavojih je bolj zanesljiv. Nižji so obraba, poraba goriva in hrup.

Kako? 

Če je le mogoče, potem pnevmatike vedno namestimo po pravilu X, torej tiste, ki so bile lansko sezono spredaj levo, gredo sedaj zadaj desno. Če imajo asimetričen profil, potem naredimo vsaj menjavo spredaj - zadaj. S tem zagotovimo enakomerno obrabo. Če imate novejši avto s senzorji tlaka in je potrebna premontaža s platišč, potem prepustite menjavo mojstrom, da ne  nič kaj poceni tipal.

Kdaj po nove? 

Če ima pnevmatika še okoli dva milimetra profila (test z robom kovanca za dva evra), potem nikar ne oklevajte z nakupom novih. Zakonsko še toleriranih 1,6 milimetra boste namreč med sezono hitro dosegli, zaradi slabšega odvodnjavanja so takšne pnevmatike v mokrem zelo hitro razlog za izgubo stika s podlago in nesrečo.

Kako izbrati prave? 

Upoštevajte navodila proizvajalca in namestite le homologiran tip pnevmatik ustreznih dimenzij in razreda nosilnosti. Pred nakupom se vprašajte, kako zahteven voznik ste v resnici. Močnejši avtomobili potrebujejo bolj zmogljive pnevmatike, ki pa imajo mehkejšo zmes in je zato njihova obraba veliko hitrejša. Proti neizogibnim bočnim stikom (mestni pločniki) varujejo pnevmatike z ojačanim obodom, za terensko vožnjo pridejo v poštev spet popolnoma drugačni tipi.

Je mogoče dobiti dobro gumo po dobri ceni?

Da. Vse več uveljavljenih premijskih proizvajalcev gum ponuja cenovno občutljivim kupcem pnevmatike pod blagovnimi znamkami z drugačnim imenom, pri katerih morda ne uporabijo najnovejših in najdražjih tehnologij, še vedno pa gre za zelo kakovostne izdelke. Eden izmed takšnih primerov so pnevmatike znamke Kelly z več kot stoletno tradicijo proizvodnje, ki se ponašajo z dobrim oprijemom in tehnološko naprednim dizajnom, še posebej primernim za odzivnost pri visokih hitrostih. Kelly pnevmatike so izdelane v EU, dobite pa jih tudi v vseh poslovalnicah GMT, kjer vam bodo z veseljem svetovali naši strokovnjaki.

Guma

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna