B2B trgovina

GMT Trgovine z avtodeli Servis. Znanje. Moč.

Naj v avtomobil točim večoktanski bencin?

Naj v avtomobil točim večoktanski bencin?

Na slovenskem trgu goriv srečujemo vedno nova goriva z različnim oktanskim številom. Kaj pridobimo s točenjem dražjega, večoktanskega goriva?

Primož Rožnik, tehnični inštruktor v podjetju GMT in ADEL in trikratni mehanik leta, pravi, da bo voznik sam občutil razliko pri delovanju svojega avtomobila, če toči 95-oktansko ali 100-oktansko gorivo. Točenje večoktanskega goriva najbolj priporoča v primeru bolj navitih motorjev in pri agresivnejši vožnji ter pri starejših vozilih z bistveno manj sposobno regulacijo delovanja motorja.

Največja prednost večoktanskega goriva je po mnenju izkušenega mehanika mirnejši tek motorja v nižjih vrtljajih in tudi, ko je motor bolj obremenjen. V nekaterih primerih se tudi nekoliko poveča odzivnost motorja, tudi poraba goriva je lahko malo manjša. Pred leti je sicer nemški avtomobilski klub ADAC izvedel primerjalni test med 95- in 100-oktanskim bencinom. Razlike so bile minimalne.

To ni zgolj posledica višje odpornosti proti samovžigu goriva, ampak gre v večji meri za izboljšane toplotne vrednosti goriva z določenimi primesmi drugih aditivov,« dodaja Rožnik. Večoktanski bencin hkrati preprečuje korozijo, površinsko trenje in nastajanje oblog v motorju, ob vsem tem pa varuje okolje, saj zmanjšuje škodljive emisije v ozračje. »To gorivo ima večinoma tudi več detergentov za čiščenje vbrizgalnega sistema in izgorevalnega prostora. Nima pa to vpliva na podaljšanje servisnih intervalov in zmanjšanje stroškov rednega servisiranja, saj je to odvisno še od veliko drugih dejavnikov,« zaključuje.

Drži torej, da je lahko poraba goriva, predvsem pri vozilih z visokim kompresijskim razmerjem, malenkostno manjša zaradi boljšega preprečevanja klenkanja in posledično bolje nadzorovanega trenutka vžiga goriva v čim bolj idealni legi bata. Rožnik še svetuje, da tisti, ki okleva, ali naj toči večoktansko gorivo, naredi enostaven test. Trikrat zapored naj polni posodo za gorivo svojega avtomobila z različnimi gorivi in si potem sam na osnovi pridobljenih podatkov in občutkov.

 

Prijava na e-obvestila tukaj
Vrsta kupca
* polja z zvezdico so obvezna